W ofercie naszej bażantarni znajdą Państwo jaja bażanta łownego. Sezon na jajka trwa od połowy marca do końca maja. Zapisy na jajka przyjmujemy od początku października roku poprzedzającego.
Jajka z naszej hodowli przechowywane są w optymalnych warunkach i odpowiednio przygotowanych pomieszczeniach, spełniających normy sanitrane.
Głównymi czynnikami wpływającymi na zalężenie, a co za tym idzie wylęgowość jaj są:
Przestrzeganie powyższych czynników, pozwala nam uzyskać wylęgowość na poziomie wyższym niż 70%. Należy jednak pamiętać, że na ten parametr jaj w dużym stopniu wpływa też jakość procesu inkubacji.
Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że wysyłka jaj negatywnie wpływa na ich jakość ( zmniejsza wylęgowość). Z naszego doświadczenia wynika, że to stwierdzenie jest nieprawdziwe. Wystarczy, aby po transporcie jajka „odpoczęły” 48 godzin w temperaturze 17C-20C i dopiero po tym czasie zostały umieszczone w inkubatorze.
Jaja bażanta są także doskonałym zamiennikiem jaj kurzych w gastronomii. Oprócz walorów smakowych, zawierają więcej witamin oraz składników odżywczych. Są również mniej alergenne od jaj kurzych. w wielu regionach Polski jaja bażancie są uznawane za produkt luksusowy i trudno dostępny. Jednakże dzięki naszej ofercie mogą Państwo spróbować tych delikatesowych produktów.
Jeżeli zdecydują się Państwo na wybór jaj z naszej rodzinnej hodowli bażantów, wówczas otrzymają produkt, którego jakość gwarantuje nasze ponad 30 letnie doświadczenie w branży oraz setki zadowolonych klientów w Polsce oraz we Francji, Anglii, Niemczech, Czechach, Słowacji, Danii i Szwecji.